Hallo Jumbo kassa-kindertjes!

Bij de Jumbo prefereren ze zo jong mogelijk personeel. Staat er in hun vacatures: minimaal zestien jaar, bedoelen ze volgens mij eigenlijk óók maximaal zestien jaar. Want veel ouder tref je het personeel niet, daar bij de Jumbo. Ongetwijfeld heeft dat met allerlei ingewikkelde economische dingen te maken waar ik niet voor geleerd heb. Maar ik vind het best gewaagd om je winkel te laten runnen door een heel team van tieners.

Hoewel de Jumbo vast ook wel een beetje uit eigenbelang zoveel jeugd aan werk helpt, is het natuurlijk tof dat ze er een kans krijgen om aan de slag te gaan. Dat kan ik als moeder die straks ook twee kinderen an-die-arbeit wil zien alleen maar bejubelen. Maar werken is wel iets wat je ook moet leren, en dat doe je doorgaans toch het beste van iemand die ervaring heeft. En dus ouder is. En dus helaas niet bij de Jumbo werkt.

En dus irriteer ik me mateloos aan de gesprekken die de caissières onderling voeren: ‘Hoe laat heb jij pauze?’ ‘Ik heb nog geen pauze gehad.’ ‘Ja ik zit hier nou al sinds tien uur maar ik heb nog geeneens koffiepauze gehad.’ Als ik voor iedere keer dat ik het woord ‘pauze’ hoor als ik bij de Jumbo ben een koopzegeltje kreeg, dan kon ik een jaar lang gratis al mijn boodschappen door de Appie thuis laten bezorgen! Stel: je belt naar je verzekering. Je krijgt (hoezee) mij aan de lijn, en dwars door het gesprek hoor je mij tegen mijn collega zeggen dat ik nog geen pauze heb gehad. Dat wil je toch niet horen? Of dat je tijdens je wortelkanaalbehandeling je tandarts hoort klagen dat hij nog geen koffiepauze heeft gehad?

Blijkbaar is de pauze nogal een big issue bij de Jumbo. Maar het zou fijn zijn als de caissières dat soort zaken bespreken tijdens een werkoverleg met hun leidinggevende. Mits die leidinggevende ouder is dan zij, anders heeft het natuurlijk nog weinig zin. Ik word blij als mensen me aankijken als ze tegen me praten, of gewoon gedag zeggen! Alleen maar door een paar simpele-supermarkt-regeltjes, die iedere ervaren-en-dus-oudere- kracht je makkelijk kan leren.
Tenzij je nagenoeg verstandelijk beperkt bent, maar dan heb ik het weer over een andere supermarkt…

6
3 Comments
  • Lieve3
    januari 23, 2016

    Leuke geschreven 🙂 🙂 Maar ik denk Jumbo per plaats verschillend? Ik verbaas mij, in onze wijk, hoe goed de winkel wordt gerund en hoeveel jonge mensjes, mega behulpzaam, vriendelijk en goed weten wat ze moeten doen. Ik denk dat het dan aan de begeleiding ligt ?

  • Ivo
    januari 24, 2016

    Leuk is ook dat die 16jarigen aan de ‘tabakscounter’, de verantwoordelijkheid krijgen om van alles te verkopen en verwerken. Klachten, broodjes, sigaretten, drinken, bloemen, planten en sinds enige tijd ook de post. Als ik mijn bezorger misloop, moet ik tegenwoordig bij mijn lokale Jumbo de post ophalen. Vaak moet ik lang wachten en als ik geholpen word, hebben ze geen idee waar het ligt en hoe ze het moeten verwerken. Bovendien vertrouw ik totaal niet dat er voorzichtig en zorgvuldig mee omgegaan wordt. Superfijn dat ik tot 22:00 mijn pakketjes kan oppikken, dat wel! Alleen een bekwame postverwerking zou heel erg welkom zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *