Boos!

Vol verbazing lees ik de meest verschrikkelijke reacties over de vluchtelingenstroom. En ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ik kan er niet bij waarom mensen dat soort dingen zeggen.

Ben je bang voor deze mensen? Ben je bang dat ze jouw baantje waar je iedere dag met zo veel zin naar toe gaat, af komen pakken? Ben je bang dat ze een hoger salaris gaan verdienen dan jij? Dat ze een mooier huis krijgen? Dat jij er morgen een boterham minder om zal moeten eten? Dat ze geld krijgen waarvoor ze inderdaad niet hoeven te werken, net zoals vele andere medelanders? Ben jij bang dat de komst van deze mensen ten koste gaat van het leven zoals jij dat vandaag kunt leiden? In alle vrijheid…Denk je niet dat ze ontzettend graag zouden willen werken, het beroep uit willen oefenen waarvoor ze jarenlang gestudeerd hebben, net als jij?

Walgelijk vind ik het. Uitspraken als: ‘moeten ze maar in hun eigen land blijven, ze zijn alleen op zoek naar rijkdom, lekker hier op onze zak komen teren, Nederland is vol genoeg.’
Vraag je je nooit af hóe wanhopig iemand moet zijn, om zijn schamele bezit te verkopen om een bootreis te kunnen betalen? Om alles wat hij heeft, achter te laten. Om zijn kostbaarste bezit; zijn gezin, op een boot te zetten voor een uiterst gevaarlijke reis naar een nog onzekerdere toekomst? Hoe wanhopig zou jij moeten zijn voordat je je gezin op zo’n boot zou proppen? Je kunt je er nog geen fractie van voorstellen…omdat je het zo goed hebt.

We hebben onverdeeld dezelfde mening over de Holocaust. Afschuwelijk was het! Hoe heeft het ooit zover kunnen komen, waarom lieten ze die nazi’s hun gang gaan en al die mensen als beesten behandelen?
Het antwoord is simpel: mensen sloten hun ogen. Ze sloten hun ogen voor het leed dat anderen werd aangedaan uit angst er zelf nog slechter op te worden.
Nee, ik noem je geen nazi. Ik wil alleen dat je nadenkt….

Er wordt niet van je gevraagd om deze mensen in huis te nemen. Het wordt zelfs afgeraden. Er wordt je niet om geld gevraagd, of eten.
Het enige wat er op dit moment van je wordt gevraagd, is tolerantie.
En als je zelfs dát niet op kunt brengen, verlies je wat mij betreft al je privileges die je hebt door het voorrecht geboren te zijn in een welvarend, veilig land.

0
4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *